Şcoala gimnazială ,,Ștefan cel Mare’’ – Bîrseşti, jud. Vrancea, funcţionează în satul Bîrsești având vechi tradiţii în istoria dezvoltării învăţământului din zonă.

Comuna este alcătuită din două sate: Bîrsești si Topeşti, ce sunt aşezate de o parte şi de alta a râului Putna care traversează comuna de la vest la est.

În anul 1896 s-a pus piatra de temelie a învăţământului din Bîrseşti prin construirea unui local de şcoală particulară în satul Topeşti unde au învăţat un număr de 20 de elevi cu un învăţător. Instrucţia şcolară a devenit o necesitate şi, între anii 1896 – 1899 se construieşte în Bîrseşti o şcoală tip Haret cu doua săli de clasă, o cancelarie şi locuinţă pentru director. În anul 1901 se instituie învăţământul de 5 clase menţinut până în anul 1918. Între anii 1956- 1960 s-au construit încă două săli de clasă şi două mici laboratoare legate de vechiul local de şcoală. Cea mai mare parte a clădirii a fost construită între anii 1971 – 1972 cu 5 săli de clasă şi două cancelarii.

Începând cu anul 2011 activitatea educativă  se desfășoară într-un local nou, construit prin fonduri europene care oferă condiții optime desfășurării activității instructiv-educative.